2010. november 30., kedd

Mézes zserbó



teljesen normálisan és rendkívül elfoglalt és/vagy lusta asszonykáknak.



Van nekem egy szuper szomszédasszonyom, aki egyben szuper barátnőm is! Marika isteni sütiket csinál: habos-krémes-mesés-csodás finomságokat. Ha hozzájuk betoppan valaki, tuti meg lesz kínálva. Én meg betoppantam. És kaptam mézes zserbót. És hozzá a receptet is. De ez így túl egyszerű! Azért mentem többek közt, hogy megkérdezzem, nincs-e valami ötlete a bolti mogyi-féle mézes lapokhoz. És pont ez volt és pont megkóstolhattam. Szóval. Lusti és elfoglalt is vagyok, így kész lapok közé tettem a krémet... Isteni jó. Csak félek, hogy el fog fogyni, mielőtt teljesen átpuhulna a lap... Köszönöm szépen az ötletet!
És akkor a recept:
Hozzávalók a tésztához: 5 dkg margarin, 40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 db tojás, 1 kávéskanál szódabirkabóna, 3-4 evőkanál tej, 6 dkg méz. A krémhez: 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 dl tej, 6 dkg búzadara, baracklekvár. Elkészítés: A margarint, a tojást, a cukrot, a tejet, a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha kissé kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát és sima tésztává gyúrjuk. Négyfelé osztjuk és pihentetjük. Kb fél óra múlva vékony lappá nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsin, előmelegített sütőben, 180 fokon, kb 10 perc alatt megsütjük. A töltelékhez a felforrt tejben megfőzzük a búzadarát, folyamatosan kevergetve. Ha kihült, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert margarint,citromhéjjal ízesítjük. A lapokat egyenként megkenjük vékonyan lekvárral, majd krémet simítunk rá, a lapokat egymásra helyezzük. A tetejére a kedvenc csokimázunk.
A szövegben van egy félregépelés. De gondoltam, így is jól hangzik... ti meg tudtok mosolyogni, ha észreveszitek. :)

3 megjegyzés:

csipkerózsika írta...

Ez a süti recept nekünk is meg van,és tényleg nagyon finom,az egyik kedvenc ünnepekkor..:))

Dorkadesign írta...

Elgépelést nem találtam, pedig 2x is elolvastam:) A recept nagyon jókor jött, mert pont ma kerestem egy ilyen mézessüti receptet karira. Köszi! Egész biztosan meg lesz sütve nálam is. A kész mézeslapból múltkor volt hétvégi sütink, de annak sem volt ideje megpuhulni, bár nekem a kész lap kissé sütőpor-ízűnek tünt, ezért kerestem az sk. változatot! Szóval örülök neki nagyon, kitaláltad a gondolatomat!

Ágota írta...

Akkor ismét ennyit a fogyókúrámról! Ezt bizony meg kell süssem! És ha egyszer már megsütöttem ki bírja megállni, hogy ne kóstolja meg?! Köszönöm! Gyanítom nálunk sem lesz ideje megpuhulni. :)