2014. szeptember 7., vasárnap

A mi tavaszi tekercsünk...

 Mióta Matyim Hollandiában megkedvelte, elkezdtük a saját termék kifejlesztését és gyártását...
 Hozzávalók: Csíkokra vágott hagyma, fokhagyma, virsli, répa és karalábé csíkok (fagyasztóból), aprított gyömbér (lehet friss, savanyított de akár por is), tegnapi ebéd maradék: sült csirkemell és a salátából maradt paprika, uborka. Ez került most bele... De lehet akár sonka, másféle hús, tökfélék, káposzta - persze szépen vékony csíkra vágva. Nagyon finom benne és szép is pl a brokkoli szára! 
 Az egészet alaposan összekeverjük és szójaszósszal ízesítjük. Mivel most fűszeres volt a husim, mást nem tettem hozzá. De mehet bele, wok fűszer, friss koriander... ízlés szerint. 
 Következő a rizspapír. Ezt ilyen csomagban vettem, de többféle is létezik. A lényeg: vékony lapok és vízbe áztatva tudjuk felhasználni. Én egy vizes konyharuhán szoktam dolgozni. Beáztatok egy lapot, majd ha felpuhult átteszem a konyharuhára. Vigyázni kell, mert vizesen ragad, nem kicsit!!!! Amint áttettem a ruhára a vízbe teszem a következőt és így folyamatos a készítés - mire kész egy tekercs, pont puha a következő.
 És itt a lap. A tölteléket én forró wokban kicsit átpárolom, ha túl sok a nyers cucc benne, érdemesebb kicsit tovább sütni. Most csak épphogy pirult... A tölteléket a képen látható módon és mennyiségben szoktam rápakolni. De ettől el lehet térni - nekünk így jó. 
 A tekerés: felülről ráhajtom a tésztát, majd a két oldalát is. Finoman elkezdem tekerni, ha kell alágyűrögetni a tésztát, a tölteléket is lehet formázni, hogy csinosabb legyen. És legyen masszív is, de ez a tészta nem az a kinyílós. Rutinnal már könnyű!!!
 Kb ilyen formára kell... A tészta nem szakadós fajta. Ha előtte nem volt törött, a töltés nem árt már neki :) És ha  töltelékünk átsült mielőtt beletettük - akár így is fogyasztható! Sőt, egyszer meg kell kóstolni! 
 Nagyon vigyázzunk, hogy ne érjenek egymáshoz. Sem készítés közben, sem sütéskor. Nagyon ragad! Szét lehet szedni, de brrrrrr macerás!
Forró olajban sütjük. Amelyik a képen csúnyább itt alul, na az összeragadt és kissé szétszakadt... 
Csípős-édes-savanyú mártásokkal tálaljuk. Vagy csatnival. Vagy pirított rízzsel, kuszkusszal... zöldségekkel.... ahogy tetszik. Nem ennyire bonyolult ám, érdemes vele próbálkozni. 

1 megjegyzés:

Zsófi írta...

Ez nagyon jól néz ki, és biztos ízletes, ki fogom próbálni!