2009. szeptember 16., szerda

Szarvasrolád aszaltszilvával töltve

Szeptember - szarvasbőgés. Ez persze a nem vadászoknak nem túl érdekes. De mindenképp alkalom arra, hogy kicsit belegondoljunk, hogy van vadhús is. És nem is akármilyen! Egészséges és jól elkészítve finom is. Mindenképp érdemes kipróbálni, akár vendégek jönnek, akár ünnepnap van vagy csak magunknak akarunk ünnepet tartani. Az alábbi recept az egyik kedvencem. Én kísérleteztem ki. Ha valami nem ok, csak kérdezni bátran!

Hozzávalók: kb 1 kg szarvashús egyben (gerinc, comb), 30 dkg aszalt szilva, 1 fej fokhagyma, méz, olaj, citromhéj, borókabogyó, vörösbor (esetleg piros színű gyümölcslé)

Elkészítés: a húst tisztítjuk, majd minél nagyobb téglalappá próbáljuk ’kiszabni’. Kiklopfoljuk, majd bedörzsöljük a citromhéjjal és tört borókabogyóval. Mézet csorgatunk rá és feltekerjük. Egy duplán fogott alufóliát alaposan megkenünk olajjal, ebbe csomagoljuk a húst. A hűtőben egy napig érleljük. Sütés előtt a húst kitekerjük. Az aszalt szilvát félbevágjuk és borban áztatjuk. A fokhagymát megtisztítjuk. A szilvát csepegtetés nélkül a húsra terítjük, rászórva a fokhagymagerezdeket. A húst feltekerjük, cérnával vagy hústűvel rolád formára alakítjuk és rögzítjük. Sütőedénybe tesszük, alaposan meglocsoljuk olajjal. Sütőben egy órán át alufóliával letakarva sütjük. Később ezt levesszük és úgy sütjük tovább. Közben az olajjal és borral locsolgatjuk. Tálalhatjuk krokettel, áfonyamártással.

Nincsenek megjegyzések: