2014. szeptember 15., hétfő

ANGOL!

Hívjátok, kérdezzétek! Eszter nagyon jó. 

2014. szeptember 9., kedd

Most mi lesz?!

Apa elrepült Finnországba. Csak pár napra. Sziszivel előtte beszélgettünk: tudod: Finnország, Mikulás, szarvasok, manók.... hátha apa találkozik vele, mit mondjon - volt hiszti? jó fiú volt? stb.... Aztán apa skype-on bejelentkezik. Hurrá! Lelkesen mesél Finnországról. Majd meséli: meghívtak vacsorára egy igazi finn étterembe és tudjátok mit ettem?! - rénszarvas steak-et! Hűű, milyen volt? Hááát, kicsit véres, de jó. Ekkor vettük észre Sziszi hatalmas (tényleg hatalmas) szemeit és a rémületet a pofikáján... Majd kitört belőle: most mi lesz?! Tudunk még decemberig intézkedni? Holnap megbeszélem az oviban.... 

2014. szeptember 7., vasárnap

Milyen ízű a szója áram???

 Ismét egy zseniális fordítás....


Hagymalekvár

 Nos, úgy őszintén a recepttel én nem sokat vacakoltam...
 Egy tasak zseléfix, a hozzá való cukor és a gyümölcs helyett hagyma (vegyesen lila, vörös, esetleg póré). Ehhez még csipet só, frissen őrölt bors és -mivel férjem kedvence és jó is- kakukkfű. 
Az elkészítés majdnem a tasak leírása szerint.... annyi, hogy az aprított (kocka vagy csík) hagymát előbb tettem a fazékba és kevéske vízzel és a cukor felével lassú tűzön megpároltam kicsit. Utána bele a többi cucc és készre főzni, üvegbe zárni, száraz dunszt, címke és kamra!!!
És mihez való? Lehet sült húshoz, a grill kolbászokhoz, sült krumplihoz, sült zöldséghez vagy akár csipsz mellé mártogatósnak.....

A mi tavaszi tekercsünk...

 Mióta Matyim Hollandiában megkedvelte, elkezdtük a saját termék kifejlesztését és gyártását...
 Hozzávalók: Csíkokra vágott hagyma, fokhagyma, virsli, répa és karalábé csíkok (fagyasztóból), aprított gyömbér (lehet friss, savanyított de akár por is), tegnapi ebéd maradék: sült csirkemell és a salátából maradt paprika, uborka. Ez került most bele... De lehet akár sonka, másféle hús, tökfélék, káposzta - persze szépen vékony csíkra vágva. Nagyon finom benne és szép is pl a brokkoli szára! 
 Az egészet alaposan összekeverjük és szójaszósszal ízesítjük. Mivel most fűszeres volt a husim, mást nem tettem hozzá. De mehet bele, wok fűszer, friss koriander... ízlés szerint. 
 Következő a rizspapír. Ezt ilyen csomagban vettem, de többféle is létezik. A lényeg: vékony lapok és vízbe áztatva tudjuk felhasználni. Én egy vizes konyharuhán szoktam dolgozni. Beáztatok egy lapot, majd ha felpuhult átteszem a konyharuhára. Vigyázni kell, mert vizesen ragad, nem kicsit!!!! Amint áttettem a ruhára a vízbe teszem a következőt és így folyamatos a készítés - mire kész egy tekercs, pont puha a következő.
 És itt a lap. A tölteléket én forró wokban kicsit átpárolom, ha túl sok a nyers cucc benne, érdemesebb kicsit tovább sütni. Most csak épphogy pirult... A tölteléket a képen látható módon és mennyiségben szoktam rápakolni. De ettől el lehet térni - nekünk így jó. 
 A tekerés: felülről ráhajtom a tésztát, majd a két oldalát is. Finoman elkezdem tekerni, ha kell alágyűrögetni a tésztát, a tölteléket is lehet formázni, hogy csinosabb legyen. És legyen masszív is, de ez a tészta nem az a kinyílós. Rutinnal már könnyű!!!
 Kb ilyen formára kell... A tészta nem szakadós fajta. Ha előtte nem volt törött, a töltés nem árt már neki :) És ha  töltelékünk átsült mielőtt beletettük - akár így is fogyasztható! Sőt, egyszer meg kell kóstolni! 
 Nagyon vigyázzunk, hogy ne érjenek egymáshoz. Sem készítés közben, sem sütéskor. Nagyon ragad! Szét lehet szedni, de brrrrrr macerás!
Forró olajban sütjük. Amelyik a képen csúnyább itt alul, na az összeragadt és kissé szétszakadt... 
Csípős-édes-savanyú mártásokkal tálaljuk. Vagy csatnival. Vagy pirított rízzsel, kuszkusszal... zöldségekkel.... ahogy tetszik. Nem ennyire bonyolult ám, érdemes vele próbálkozni. 

Vettem zenekart!

Csodákra képesek a fordító programok! Vagy az őket használók?!